Mindfulnesstrainingen (MBSR)

Mindfulness bestaat uit vaardigheden en kwaliteiten die je kunt trainen. De training die Positive by Nature geeft, is de officiële 8-weekse MBSR (Mindfulness Based Stress Reduction) training, zoals die ontwikkeld is door de grondlegger van westerse mindfulness, Jon Kabat-Zinn De training bestaat uit meditatieoefeningen, bewegingsoefeningen, observatieopdrachten en oefeningen uit de cognitieve gedragspsychologie.

Wat houdt de mindfulnesstraining in?

De MBSR-training bestaat uit acht avondsessies van 2,5 uur (offline) of 2 uur (online) en een oefendag in stilte. Tijdens de sessies oefenen we bewust in het moment zijn door diverse vormen van mediteren, en onderzoeken we daarna met elkaar wat we hebben ervaren en hoe we daarop reageren. Per les wordt ook een specifiek thema behandeld, gerelateerd aan stress en de werking van het brein. De training is een proces van uitleg, oefenen, ervaringen delen en inzicht krijgen. Dit vraagt tijd, geduld, vallen en weer opstaan. En vooral veel oefenen. Daarom is het van belang dat je, gedurende de MBSR-training, ook thuis iedere dag oefent in mediteren.

Na de zesde of zevende sessie is er een oefendag om jezelf, in stilte, een hele dag (offline) of ochtend (online) te gunnen om in groepsverband je ervaring te verdiepen, zodat je na het beëindigen van de MBSR-training, genoeg handvaten hebt om zelfstandig verder te gaan.

Voor wie?

De grondlegger van de MBSR-training, Jon Kabat-Zinn, formuleert dat heel eenvoudig: ‘Ik heb nog nooit iemand ontmoet die níet gebaat zou zijn bij meer mindfulness in zijn leven’. Stress is nu eenmaal een onderdeel van het leven, en mindfulness kan je helpen om hiermee om te gaan op een manier die je kwaliteit van leven verbetert, en je daarmee ook van meer betekenis kunt zijn voor anderen en de wereld om je heen. Mindfulness heeft een wetenschappelijk bewezen effect op:

 • Het reduceren van stress-symptomen (onrust, vermoeidheid, slapeloosheid, lusteloosheid);
 • Het verminderen van overmatig piekeren, een vol hoofd ervaren;
 • Beter om kunnen gaan met angstgevoelens, gevoelens van je overweldigd voelen;
 • Meer bewustwording en inzicht in je gedachtenpatronen, je emoties en je automatische reacties (waarmee je de keuze creëert om, indien gewenst, anders te handelen);
 • Meer afstand kunnen nemen van problemen, waardoor je er op een andere manier naar kunt kijken en beantwoorden;
 • Verbeterde vaardigheid om te gaan met stressvolle gebeurtenissen of momenten wanneer het niet gaat zoals je wilt;
 • Meer energie tot je beschikking hebben;
 • Het leven wat makkelijker wordt en je bewuster en intenser kunt genieten.

Ook transformeert mindfulness de manier waarop je naar jezelf en naar de wereld kijkt en hoe je daarop reageert. En dit is het aspect waar Positive by Nature optimaal gebruik van wil maken, zodat we constructief kunnen omgaan met wereldstress.Prijs: Uniek eenmalig aanbod met 2021-korting!

Juist nu zouden zoveel mensen gebaat zijn bij mindfulness. En de coronamaatregelen zorgen ervoor dat we op dit moment alleen online trainingen kunnen geven. Laten we er dan ons voordeel mee doen, en het voor zoveel mogelijk mensen beschikbaar maken. Het maakt niet uit waar in Nederland je ook woont; je kunt meedoen! En om het ook voor iedereen financieel haalbaar te houden, kun je nu de hele 8-weekse training volgen voor slechts € 265.

Deze prijs geldt als je zorgverzekeraar de training níet vergoedt. Is dat wel het geval, dan is de prijs € 325 (je betaalt dan zelf slechts tussen € 0 en € 50). * Indien je werkgever betaalt, dan is de prijs € 395. (Dit zijn totaalprijzen: Er wordt geen btw in rekening gebracht.)

*Zorgverzekeraars vergoeden de training vanuit de aanvullende verzekering. Positive by Nature heeft de categorie 1 certificering van de beroepsverenigng VMBN, en daarmee kun je potentieel bij je zorgverzekeraar aankloppen. In deze zorgwijzer kun je een overzicht vinden van de vergoedingen bij de verschillende zorgverzekeraars. Check vantevoren goed of ze ook de online-variant vergoeden!

Praktische informatie

De online trainingen zullen gegeven worden via het programma Zoom. Dat is heel gebruiksvriendelijk. Het enige dat je nodig hebt, is een computer of een laptop die beschikt over een camera, geluid en microfoon. Voor de genoemde prijs krijg je:

 • Acht online trainingen van 2 uur;
 • Een online oefenochtend van 3,5 uur (ook ex-deelnemers kunnen hieraan meedoen tegen een vergoeding van € 25);
 • Opnames van begeleide meditaties en bewegingsoefeningen om thuis mee te oefenen;
 • Een digitaal werkboek met achtergrondinformatie en mindfulnessoefeningen;
 • Een intake- en nagesprek (van max 30 minuten).

Lestijden

De trainingen zullen gegeven worden op woensdagavonden van 19.30 tot 21.30 uur.

De oefenochtend is op een zondag van 09.00 tot 12.30 uur.


Data

De woensdagavonden: 14, 21, 28 april / 5, 12, 19, 26 mei / 2 juni + oefenochtend op zondag 23 mei.

Wat deelnemers zeggen over Positive by Nature

"Een toegewijde trainer, compleet met aandacht tot aan het kleinste detail, groots is mijn ervaring" Caroline Appels - Westervoort.

“Ik heb een erg fijne mindfulnesstraining ervaren bij Harriët. Met haar rustgevende uitstraling, haar rustige aangename stem en haar innerlijke rust neemt ze je mee en vind je zelf ook de rust. Ze voelde me goed aan en ik heb me erg op mijn gemak en gedragen gevoeld voor deze ervaring. “ Cecile van Hattem – Arnhem

“Een hele fijne en nuttige training waardoor ik beter kan omgaan met stress, negatieve gedachtes en gevoelens. Harriët begeleidt de groep op nuchtere en doortastende manier. En terwijl ik opzag tegen de stiltedag, kan ik nu alleen maar zeggen: wow!!” A van Dijk - Arnhem

“Ïk heb het als erg prettig hoe Harriët ons heeft begeleid, heeft doorgevraagd, humor er tussendoor, aandacht voor iedereen… Kortom, het was fijn om dit samen met haar te ervaren!”  Bianca Franssen – Arnhem

"De 8-weekse mindfulness training van Positive by Nature is persoonlijk en rustig. Het oefenmateriaal is ook van erg goede kwaliteit en minder belastend voor het mileu. Het grootste cadeau wat deze training mij heeft gegeven, is meer rust en bewustwoording. Het is voor mij heel waardevol geweest. Echt een aanrader voor iedereen!"  H. Boender - Arnhem

Locatie Amsterdam

https://www.at10d.nl/

10D | Waterspiegelplein 10D | Amsterdam

Locatie Arhem


Home of Zen | Velperweg 95 | Arnhem

“The significant problems we face cannot be solved at the same level of thinking we were at when we created them.”

– Albert Einstein